Založ si blog

Tancujúc s červenou farbou pomedzi stromy

A nielen s ňou. Hravo si maľovať. Behať, lietať. A len štetec s paletou v rukách držať.
Keď tráva šľahá po kolená, slnko páli na ramená. Je to ako voľakedy, keď sme ako deti po lúkach behali a pestrofarebne si kreslili.

Pamätáš? Rozpäť ruky, hlavu k nebu a zatočiť sa. Točiť sa dookola, do sýtosti. A farba strieka naokolo. Ono to ide aj poslepiačky. Stačí fantáziu. Tú krehkú paniu, ktorej je v detskej duši najlepšie. Pri dospelých sa dlho nezdrží, veď nič iné jej ani neostáva, keď sa ju vedome či nevedome snažia vytlačiť do povetria. So zatvorenými očami sa dobre tvorí. Maľuje. Dôležité je cítiť a prežívať. A úsmev všetkým tým farbám dodá lesk.
Dielko dokonané, už len malá bodka. Frk napravo dole – a je hotovo. To ostatným prezradí, kto je šašo. Kto je ten, čo sa nebojí, neváha, nehanbí, neokúňa, neotáľa, nespí, nezúfa, nefrfle. Ten, čo robí. Hýbe sa, krúti a fŕka pestrú dúhu naokolo.
Hlava stočená sa zgúľa na zem. Do vysokej trávy. Do stredu lúky.
Vytočený svet a obraz vedľa seba. Úsmev nemizne, ba priam prerastá…do úškrnu? Spokojné škerenie sa od ucha k uchu. To je to správne pomenovanie. Svet ideí sa prikráda, hompáľajúc sa na šnúrkach. Všetky idey – sny sú povešané ako mokrá bielizeň. I tak čisté, svieže, odolné sú.

Votrel sa ďalší obraz do pošvy. Pardon, do hlavy. Tancuje s červenou farbou pomedzi stromy. Vyspievaná atmosféra, lístky zelené, lež okradnuté o sviežosť rannou hmlou. Treba ich primaľovať. Okrášliť. Skackajúc pomedzi stromy, trúsiac červené kvapky navôkol. Nechýba grimasa šťastia.

Už si sa niekedy zamýšľal nad tým, prečo majú niektoré stromy červené kmene? Ja myslím, že ich niekto od radosti a pochabosti pomaľoval. A možno je to prírodou.
Napadlo ti už, prečo sa dospelí nehrajú s legom? Asi je to pre nich decacinkosť, nemajú na skladačky čas. Podľa mňa nie. Ak im ho náhodou neukradol zlý duch, čo kradne hračky, ešte stále si s ním občas potajme postavia farebný svet.
A čo hovoríš na to, aký šedý vie byť okolo nás svet? Robí s našimi zmyslami a mysľami symbolistické čary. Šedo-čierne. Čierno-biele. Veď načo sa siliť, keď stačí držať krok a hubu?
Ak si toto myslíš, tak toho králika z veľkého klobúka nikdy nikto nevytiahne a ty sa na samučký koniec jeho chĺpkov nevyšplháš.
Farby s nami tancujú. Vyvádzajú, nevedia sa ovládať. Tie nie je možné ignorovať. Predsa červená je zmes vášne, túžby. Oranžová je naša žirafa s dlhým zvedavým krkom. Žltá pre zahriatie. So zelenou sa dobre vymýšľa, pričom modrá cholericky mení temperament. A filajová. Kvietok voňavý.

Čuduj sa svete, svete, v ktorom žiješ. Túž. Neprestať byť zvedavý. Len sa čuduj. a maľuj. a píš. a syp pehy. a rozdávaj. a bi. po hlave toho, kto kradne múzu. A-vantgarda.

Chceš sa so mnou rozprávať?

23.09.2011

Pršalo ako z bezodnej krhly. Nijak výstižnejšie sa tá nepríčetná vodná smršť nedala popísať. Bez hromov či bleskov, len prudko lialo. Stala na prahu vchodových dverí a kontrolovala poštu. Zhlboka sa nadýchla. Po pehavej tvári sa jej roztiahol široký úsmev hneď, ako zacítila vôňu teplého dažďa a špiny ulice. Konečne. Pršalo a všetko bolo zas ako má byť. Dvere [...]

Nemá každý šaša kamaráta

21.03.2011

Zobudila sa s naliehavým nutkaním. „Dnes je perfektný deň pre kengury, šašov a dúhu!“ vykríkla. Musela nahlas. Tešila sa svojmu pocitu, bol to predsa trojitý Salinger. Na posteli urobila mačku, dôkladne ponaťahovala ruky nohy, poškrabala sa na šiji a s karpami v očiach a v pyžame zbehla po schodoch do kuchyne. Postavila vodu na kávu a rukou si automaticky skryla [...]

27.1.2011

14.02.2011

„Chcem domino.“ „Pst! Netáraj, potrebujem sa sústrediť. Ak to nestihnem do zajtrajšieho deadlineu, šéf ma tento krát bez váhania vyrazí,“ odvrkol. Zaklonila hlavu a oprela ju o jeho plece. Rezignovane privrela oči a nepovedala ani slovo. Aspoň chvíľu nie. Sedeli na posteli uprostred izby, chrbtami o seba opretí. Ona v dlhom voľnom kvetovanom tričku a bielych [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

Michaela Ďurková

krátke poviedky.aktuálne príspevky.záleží od inšpirácie

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 33845x
Priemerná čítanosť článkov: 2256x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy