Založ si blog

Budeme

Stáli vedľa seba. Bok po boku na začiatku chodníka pri rieke. Ona nižšia, on vyšší, vietor im rozfúkaval jemné šedivé vlasy. Ruky mali prekrížené  za chrbtom, obaja držiac malú plátennú nákupnú  tašku. Ich hlavy boli natočené doľava, zrakom mierili zrejme niekam hore, pomedzi stromy, do ďaleka. Obidvaja sa pozerali rovnakým smerom a spoločne si pokojne vychutnávali pár minút ticha.
Po chvíli on mierne kývol rukou, čím jej zdvorilo naznačil, aby išla prvá, pred ním. Potom sa pohol za ňou. Pomaličky, pustiac sa do reči, sa vydali po úzkom chodníku a vychádzkovým krokom sa blížili k svojmu domu.
Chcem si tento obraz vryť do pamäti. Nikdy naň nezabudnúť a neskôr, hlavne keď zostarnem, vrátiť sa k nemu. Pripomenieš mi ho, však? Dvaja starkí, ktorí sa nikam neponáhľali, na nič nešomrali, nesťažovali sa na túto „prehnitú“ dobu. Neprestávali sa jemne usmievať, cítili sa jeden pri druhom príjemne a užívali si to, čo im zo života ostávalo.

Keď my budeme Veľkí, budeme neobyčajní. V duši a mysli pochabé deti, navonok vyzreté osobnosti voňajúce ako kvalitné víno. Bývať budeme v tom dome s veľkými oknami, ktorý navrhneš. Budeme jedávať na koberci, spávať na záhrade, maľovať v podkroví, muzicírovať v obývačke a hrať divadlo kde nám to len napadne.
Naše deti a aj ich deti vždy rady prídu na návštevu. Budeme sa držať za ruky a vždycky ich natešene vítať. Chytíš ma okolo pása, pohodlne sa usadíme, a potom sa budeme predbiehať, kto povie krajší životný príbeh. V tejto hre vyhrá každý jeden z nás, pretože príbehy života sú všetky osobité, neopakovateľné. Domom sa bude ozývať smiech, výkriky šťastia a melodické piesne.
Budeme si spolu užívať aj tiché chvíle. Pretože ty si špeciálna osoba; byť ticho v tvojej prítomnosti mi nie je nepríjemné. Pri tebe nemusím povedať nič a aj tak si rozumieme. Ja budem mlčať najmä pri písaní, tvorení. Vtedy budem, pohrávajúc sa s perom, hľadiac neprítomne pred seba, skladať písmená do slov a slová do viet. Ty budeš potichu experimentovať v kuchyni, s vyplazeným jazykom miešať ingrediencie, ktoré dom dá a natešene potom očakávať pochvalu. Môžeš pritom mlčať, ale nemusíš. Mlčanie nie je za trest, je to odmena.
Čas bude pre nás len teoretický pojem. Budeme s ním narábať podľa našich predstáv. Len my. Nikto iný nám nerozkáže, kedy sa máme škeriť, fúkať bubliny, hojdať na záhrade, sledovať východ slnka, tancovať, robiť anjelov, zbierať kamienky, milovať sa, biť a podpichovať, hrať biliard v suteréne, piť whisky, liezť po stromoch, filozofovať, cestovať po svete, koncertovať, piť víno, čakať na autobus, trhať kvety z cudzej záhrady, tráviť noci v kaviarni, spievať, mať nohy vyložené až na strop, kotúľať sa po tráve či hýriť.
Budeme si splietať vlastné budúce spomienky. To budú tie jedinečné neojedinelé Momenty, pri ktorých vzduch vibruje a šťastie je priam hmatateľné.
Zostarneme. A nič sa tým nezmení (ani bolesť v kĺboch nebude taká silná). Jednoducho si aj naďalej budeme užívať každú spoločnú chvíľu. A keď ma budeš mať plné zuby, prídem za tebou a silno ťa objímem. Aby si mal na zreteli všetko, čo cítim.

Nie. nechcem sa zobudiť.

Chceš sa so mnou rozprávať?

23.09.2011

Pršalo ako z bezodnej krhly. Nijak výstižnejšie sa tá nepríčetná vodná smršť nedala popísať. Bez hromov či bleskov, len prudko lialo. Stala na prahu vchodových dverí a kontrolovala poštu. Zhlboka sa nadýchla. Po pehavej tvári sa jej roztiahol široký úsmev hneď, ako zacítila vôňu teplého dažďa a špiny ulice. Konečne. Pršalo a všetko bolo zas ako má byť. Dvere [...]

Nemá každý šaša kamaráta

21.03.2011

Zobudila sa s naliehavým nutkaním. „Dnes je perfektný deň pre kengury, šašov a dúhu!“ vykríkla. Musela nahlas. Tešila sa svojmu pocitu, bol to predsa trojitý Salinger. Na posteli urobila mačku, dôkladne ponaťahovala ruky nohy, poškrabala sa na šiji a s karpami v očiach a v pyžame zbehla po schodoch do kuchyne. Postavila vodu na kávu a rukou si automaticky skryla [...]

27.1.2011

14.02.2011

„Chcem domino.“ „Pst! Netáraj, potrebujem sa sústrediť. Ak to nestihnem do zajtrajšieho deadlineu, šéf ma tento krát bez váhania vyrazí,“ odvrkol. Zaklonila hlavu a oprela ju o jeho plece. Rezignovane privrela oči a nepovedala ani slovo. Aspoň chvíľu nie. Sedeli na posteli uprostred izby, chrbtami o seba opretí. Ona v dlhom voľnom kvetovanom tričku a bielych [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Michaela Ďurková

krátke poviedky.aktuálne príspevky.záleží od inšpirácie

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 33321x
Priemerná čítanosť článkov: 2221x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy