Založ si blog

My od pseudomramorového stola

Alebo kľudne aj – takto sa u nás (ne)prijímajú scenáristi.

Nikomu by v živote nenapadlo, že v Banskej Bystrici sa niekedy zíde taká úderná skupina, aká sa vytvorila nedávno počas prijímacích pohovorov na Akadémiu umení.

„Toto je jedna zo škôl, na ktorú vám treba výnimočný talent. Vieme, že je to veľmi ťažké presne vybrať z vás všetkých tých pravých, ale držíme vám palce!“ Gogola predniesol. Dobre známy český dramaturg a scenárista. A spomínal aj subjektivitu, Harryho Pottera a mnohé odmietnutia , ktoré Rowlingová dostala od svetových vydavateľstiev.

Prvý deň bol len taký oťukávací, kedy sme sa všetci smiali na kontrastne vyznievajúcich plastových oknách na veľkej kocke bez omietky. Čudovali sme sa, prečo má každý kvet vlastnú fľašu, čo robí pseudomramorový stôl uprostred „čakárne“ a prečo herci tak kričia. Tipovali sme okolo seba tých na pohľad jasných umelcov.

Čakal nás test zo všeobecného prehľadu kultúry, najmä z oblasti filmu. Nádych, výdych, po prvé. A prevetranie sa vonku na balkóne, s dymom cigariet a surrealistickým kreslom.

Nasledovala Medená veža v režijnom podaní Martina Hollého a Zora Záhona (ktorý NEnatočil filmNeha. to bol Martin Šulík. natočil film Asistent). Niektorí spali, lebo film už videli, ja napríklad som bola nadšená tým, ako ma zaujal. Bol peknučký. Po ňom prišiel pokus o jeho kritický rozbor.

Večer sme sa dozvedeli výsledky prvého kola. Pätnásti sme od radosti natešene poskočili a išli zapiť postup. Obklopení tými, čo už sú za vodou – scenáristami a ich šibnutým svetom, sme sa dlho rozprávali o všetkom možnom, spoznávali sme sa a umelecky zlaďovali.

Druhý deň to znovu vypuklo. Po prvých rozhovoroch predošlú noc sme si teda sadli a ráno sa spontánne zišli okolo pseudomramorového stola. Panovala artistická, komická a trošku ospalá nálada. Úpenlivo sme čakali na kop múzy, ktorý by nám tak pomohol pri tvorení krátkej poviedky.

Literárna etuda priniesla rozmanité spisovateľské kreácie a témy: znásilnenie, únos, drogy, havária a nahý chlap na strome.

Nastal dlhý čas čakania na ústne pohovory. Nesmelo prišla jemná nervozita, ktorú do nás zasial Vedúci, ktorý všetko vedel. A ešte otázky o slovenských dokumentárnych filmoch. A chlapec, čo chcel vyskočiť z okna.

Hodiny, ktoré sme spolu strávili, ale jednoznačne stáli za to. To vám ako Lady Gaga úprimne gágam. Do hrnca s grotesknosťami, úletmi, poviedkami, croissantami, tvorivosťou a Jarom Filipom každý trochu prispel. Či už Vzdúšik, slečna Surrealistka, Naposledy, vtipný Andrej a jeho červená Danka, Cica, Marek Marek alebo Vzdúšikov Matúš. Pseudomramorový stôl sa zapĺňal, atmosféra bola kruto urehotaná a pohovory pokračovali…

Večer sa niesol v duchu výroku jedného z profesorov: „Trp, truľo, teraz treba trpieť!“ A keď To prišlo… z tých pätnástich sa dostali na školu ôsmi a nám ostatným ostalo len zamyslenie, letmý úsmev na tvári a šanca o rok. Deň skončil, skupina sa rozišla. Nie však na dlho. Na jeseň sa vidíme zas, drahí skoro-kolegovia!

Chceš sa so mnou rozprávať?

23.09.2011

Pršalo ako z bezodnej krhly. Nijak výstižnejšie sa tá nepríčetná vodná smršť nedala popísať. Bez hromov či bleskov, len prudko lialo. Stala na prahu vchodových dverí a kontrolovala poštu. Zhlboka sa nadýchla. Po pehavej tvári sa jej roztiahol široký úsmev hneď, ako zacítila vôňu teplého dažďa a špiny ulice. Konečne. Pršalo a všetko bolo zas ako má byť. Dvere [...]

Nemá každý šaša kamaráta

21.03.2011

Zobudila sa s naliehavým nutkaním. „Dnes je perfektný deň pre kengury, šašov a dúhu!“ vykríkla. Musela nahlas. Tešila sa svojmu pocitu, bol to predsa trojitý Salinger. Na posteli urobila mačku, dôkladne ponaťahovala ruky nohy, poškrabala sa na šiji a s karpami v očiach a v pyžame zbehla po schodoch do kuchyne. Postavila vodu na kávu a rukou si automaticky skryla [...]

27.1.2011

14.02.2011

„Chcem domino.“ „Pst! Netáraj, potrebujem sa sústrediť. Ak to nestihnem do zajtrajšieho deadlineu, šéf ma tento krát bez váhania vyrazí,“ odvrkol. Zaklonila hlavu a oprela ju o jeho plece. Rezignovane privrela oči a nepovedala ani slovo. Aspoň chvíľu nie. Sedeli na posteli uprostred izby, chrbtami o seba opretí. Ona v dlhom voľnom kvetovanom tričku a bielych [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Michaela Ďurková

krátke poviedky.aktuálne príspevky.záleží od inšpirácie

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 33807x
Priemerná čítanosť článkov: 2254x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy